Geschiedenis

"Het hebben van een Nilfisk stofzuiger werd al snel een symbool van de middenklasse"

 

De allereerste Nilfisk stofzuiger, die ook meteen de eerste elektrische stofzuiger in Europa was, werd geïntroduceerd in 1910 – ontwikkeld en gepatenteerd door de Deense elektro technicus Peter Andersen Fisker. Deze stofzuiger woog 17,5 kg en was behoorlijk duur. Een absoluut luxe artikel en zeer gewild op dat moment, omdat van muur-tot-muur vloerbedekking de nieuwe trend werd binnen de stijlvolle interieurinrichting.
 
Innovaties kwamen langzamer als gevolg van de eerste en tweede wereldoorlog, maar toen deze voorbij waren en het gewone leven weer op gang kwam nam ook de vraag naar gebruiksartikelen weer toe. Het hebben van een Nilfisk stofzuiger werd al snel een symbool van de middenklasse – bijna vergelijkbaar met het hebben van een auto. Op dat moment kon je zelfs je oude Nilfisk inruilen, als onderdeel van de verkoop, voor een nieuw model – een betalingsmogelijkheid die moest stimuleren om het bezit van een stofzuiger toegankelijker te maken voor een breder publiek. De ingeruilde/gebruikte stofzuigers werden gereviseerd en voorzien van nieuwe koolborstels en vervolgens verkocht als tweedehands stofzuigers. Op deze manier kreeg een nog breder publiek de kans om een stofzuiger te kopen.
 
Al generaties lang staat de naam Nilfisk synoniem voor stofzuigers. Van oma tot moeder en van moeder tot dochter, Nilfisk is net een extra familielid. Alle gezinnen met een beetje respect hadden de beschikking over een Nilfisk. Jarenlang is het ontwerp ongewijzigd en origineel gebleven. Zelfs vandaag de dag heeft de Nilfisk stofzuiger, zoals die er jaren geleden uitzag, een iconische status in Denemarken. Het is dè stofzuiger.
 
Nilfisk heeft een behoorlijke weg afgelegd sinds 1910. Het ontwerp heeft een behoorlijke evolutie ondergaan en is tegenwoordig compact en ruimtebesparend. Ook hebben de functionele kenmerken een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Het gewicht is enorm afgenomen en vandaag de dag is het Nilfisk assortiment enorm gegroeid en uitgebreid naar andere gebieden binnen de reinigingsbranche. Nog steeds gebaseerd op de principes van de stofzuigermotor maar met andere toepassingsgebieden zoals, stoomreinigen, vloeistoffen zuigen en hogedrukreiniging.
Het huidige Nilfisk is één van de grootste producenten/leveranciers van professionele reinigingsapparatuur te wereld.

 This advertising cartoon from 1933 was ultra modern with speech and music. Click to watch.

 

De video - Nilfisk meer dan 100 jaar reiniging!